Domácí pesto, šupito presto!

Jsou snadná na výrobu, jejich přesné složení máte plně pod kontrolou, a chuť si tak přizpůsobíte na míru svým preferencím. Vlastnoručně vyrobená pesta si zamilujete!

Pojem pesto je dnes již běžně známý nejen milovníkům italské kuchyně. Nadrcené bylinky zakápnuté kvalitním olejem, doplněné ochucovadly výrazných chutí, jako je česnek, sůl nebo chilli – už jen ten popis zní lákavě. Navíc jej stačí opravdu kapka, která vašim jinak všedním pokrmům dodá nezaměnitelný šmrnc.

Přestože rozhodně netvrdím, že je investice do kvalitního pesta důvodem k lítosti, máte-li k dispozici dostatek surovin a chuť tvořit, tomu domácímu se rozhodně nic nevyrovná. S minimální námahou vykouzlíte skutečnou delikatesu. Vědomí, že máte tento skvost uložený v lednici, vám zaručeně nedá spát a na několik následujících dní až týdnů jej budete mít tendenci přidávat do všech možných pokrmů.

Fantazii se meze nekladou

Při zmínce o pestu se všem jistě vybaví to bazalkové, jež je doslova evergreenem. Tradiční Pesto Genovese se stalo symbolem města Janova (od něhož je odvozen i jeho název) a v italské kuchyni je bezkonkurenčně nejoblíbenější. Zdaleka se však nejedná o jedinou možnou variantu. Zvláště při domácí přípravě můžete dát své kreativitě volný průchod, aniž by vás muselo trápit, že by se leckterý italský labužník nejspíše chytal za hlavu.

Kromě bazalky tak můžete použít jakékoliv jiné bylinky, například petržel či koriandr. Co mohu obzvláště doporučit, je pesto z medvědího česneku, jehož sezóna je nyní v plném proudu. S trochou nadsázky lze říct, že vlastně můžete použít cokoliv zeleného – skvělé je pesto z rukoly, po vzoru iniciativy Zachraň jídlo však můžete použít i různé natě, které by jinak skončily v odpadkovém koši (recept zde).

Zelená barva pesta však nutně nemusí být pravidlem. Naprosto famózní je také to ze sušených rajčat, které lze případně využít i v kombinaci s některou z výše uvedených zelených surovin.

Pesto - medvědí česnek a bazalka

 

Jak na to?

Budete potřebovat:

200 g vámi zvolené suroviny

1 stružek česneku

50-80 ml extra panenského olivového oleje

30 g piniových oříšků

50 g sýra typu parmazán

Špetku soli

 

Bylinky omyjte (v případě sušených rajčat nemusíte) a nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte, taktéž rozkrájejte a sýr nastrouhejte najemno. Do vysoké, ale užší nádoby vložte bylinky (případně rajčata), česnek a oříšky a rozmixujte tyčovým mixérem. Po propojení všech surovin vznikne jednotná hmota, do níž přidejte sůl, olej a nastrouhaný sýr a důkladně promíchejte.

Příprava pesta

Pár tipů a dobrých rad:

Pokud neseženete piniové oříšky nebo se vám zdají příliš drahé, je možné je nahradit například slunečnicovým semínkem. kešu či mandlemi. Na výběru česneku si však dejte záležet a vsaďte raději na ten český, který má intenzivnější chuť než jeho čínský příbuzný.

Preferujete-li čistě rostlinnou stranou či se vyhýbáte laktóze, sýr můžete úplně vynechat nebo jej nahradit trochou tzv. lahůdkového droždí.

S přípravou si také můžete mnohem více vyhrát a použít klasický hmoždíř. Dá to trochu práce, ale jsou tací, kteří na tuto „poctivou“ variantu nedají dopustit.

 

Jak pesto uchovávat?

Před samotnou výrobou pesta začněte přípravou skleniček. Ty by měly být vždy dobře uzavíratelné a dokonale čisté. Vaše výtvory poté skladujte v lednici.

U domácích pest platí, že byste je měli zhruba do týdne spotřebovat. Jsou totiž poměrně náchylná na plíseň. Vždy z nich tedy svou porci odebírejte čistou lžičkou, abyste zabránili přenosu bakterií a zárodků plísní. S trochou štěstí a umu vám ale vydrží i o něco déle – postačí, když hladinu pesta zalijete olejem tak, aby se na jeho povrchu vytvořila neprodyšná vrstva. Následně jej důkladně uzavřete a uložte do lednice, kde vydrží až šest týdnů.

 

Kam s ním?

Jak jsem již zmínila, v počáteční euforii nejspíš budete mít tendenci dát si lžičku pesta i na čokoládový dort. Hned poté si asi vzpomenete na legendární salát Caprese, jenž se s pestem pojí naprosto neodmyslitelně. Tím ale možnosti rozhodně nekončí! Hodí se do těstovin, salátů i na dochucení brambor. Využít jej můžete také na topinky, tousty či jiné pečivo, stejně jako do slaných palačinek nebo omelet. Ten správný šmrnc dodá také grilované zelenině, ale poslouží i jako dip k masu, rybě či tofu.

V neposlední řadě je domácí pesto skvělým dárkem. Skleničku opatřete štítkem s popiskem a doporučeným datem spotřeby a těšte se na zaručenou radost obdarovaného.

Kurz Domácí těstoviny - Studio Divoká vařečka

Extra tip na závěr

Na své domácí pesto jistě budete náležitě hrdí, pokud se však před blízkými chcete vyšvihnout ještě víc, servírujte jej s vlastnoručně vyrobenými těstovinami! A že nevíte jak na to? Žádný problém! Divoká vařečka pro vás přichystala kurz s názvem Domácí těstoviny aneb Itálie, jak ji neznáte, jež se koná již 19.4. Tak si jej rozhodně nenechte ujít!

Autor: Adéla Svobodová

Sdílet příspěvek na

Odeslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *