Ačkoliv se k Valentýnu jakožto svátku zamilovaných někteří Češi nestaví zrovna přívětivě, připomíná nám, že je čas od času žádoucí potěšit naše milované nějakou hezkou pozorností. A uznejte sami – jaký dárek může být lepší než ten, který se dá sníst?
Čokoláda je sázkou na jistotu
Podmanivě sladké pochoutky z kakaových bobů jsou pro většinu z nás srdeční záležitostí již ze své podstaty. Rádi si je dopřáváme celoročně – za odměnu, pro útěchu či za účelem navození příjemné atmosféry. Některé výjimečné kousky jsou však určeny pro speciální příležitosti a k běžnému mlsání je jich tak trochu škoda. Valentýn je ale naopak ideální dobou, kdy po nic sáhnout. Řeč je samozřejmě o luxusních pralinkách mnoha chutí a tvarů, které lákají již svou vůní. Ta pravá nirvána se ovšem dostaví teprve po jejich ochutnání – jednoduše se pomyslně přenesete do čokoládového nebe!
Čokoládových pralinek je k dostání nespočet druhů. Všem jim však vévodí ty tradiční belgické, jejichž receptura je po staletí opatrovaným pokladem. Mezi značky, s nimiž rozhodně chybu neuděláte, patří například světově proslulá firma Leonidas. Pokud byste však raději polovičku překvapili něčím neotřelým a inovativním, sáhněte po ručně vyráběných čokoládách ozdobených celými ořechy a lyofilizovaným (tedy mrazem sušeným) ovocem. Takové tabulky vypadají originálně, svěže a nabídnou chutě dosud nepoznané. Vyzkoušet můžete také další speciality s nezvyklými přísadami – například brčálově zelenou čokoládu s matcha tea nebo povzbuzující s obsahem guaranového prášku.
Tip!: Pokud si potrpíte na kvalitu a zároveň rádi podpoříte tuzemské výrobce, prohlédněte si pestrou nabídku Čokoládovny Troubelice.
Pro milovnice zrní
Zvláště ženy, které fandí zdravé stravě, jistě ví, že výživná snídaně je základem zdravého a vyváženého jídelníčku. Mnohdy jsme tak terčem posměchu a narážek na podobnost s hlodavci, které ale přejdeme bez mrknutí oka, neboť víme, že i na první pohled nevýrazné vločky s oříšky mohou být s trochou invence a těmi správnými (avšak stále zdravými) doplňujícími ingredienci plnohodnotnou snídaní, která plně uspokojí náš žaludek i chuťové buňky.
Pokud tedy chcete partnerce vykouzlit úsměv na rtech každý den již od rána, obdarujte ji například speciální edicí müsli od oblíbené české značky Mixit. Tato směs byla příznačně pojmenována jako Elixír lásky a kromě efektního tubusu, jenž lze následně použít třeba jako dózu na potraviny, nadchne zejména roztomilými čokoládovými srdíčky s prachem z mrazem sušeného ovoce. O intenzivní chuť tohoto mixu se postarají především mandle a lyofilizované maliny s jahodami, které dodají také tu pravou valentýnskou, tedy sladce růžovou barvu. Třešničkou na dortu je špetka guarany, která nejen že usnadní ranní probuzení, ale povzbudí i sexuální apetit.
A kdybyste se chtěli vytáhnout ještě víc, můžete pořídit rovnou dárkové balení, v němž je tubus doplněn roztomilou miskou se srdíčky a lžící Mixit.
Kytka k sežrání
Nejspíš mi dáte za pravdu, že darovat květinu je tak trochu nuda. Často již máme zafixováno, že máme být na pozoru, neboť se jedná o znamení, že partner něco tzv. žehlí, nebo se neuráčil zapojit ani mizivou část své fantazie. Ovšem není kytka, jako kytka! Nadělte tentokrát takovou, která bude doslova k sežrání, aniž byste přitom museli být býložravcem na pastvě či zapřisáhlým veganem. Navíc rozhodně neurazí ani muže a v předem domluvený termín vám ji doručí až přímo před dveře domu či kanceláře.
Řeč je jedlých kyticích Frutiko. Jedná se o ovoce efektně naaranžované do tvaru květiny zdobené čokoládou a často i doplněné dalšími mlskami. Po vybalení se rozline nasládlá vůně připomínající exotickou dovolenou a oči se rozzáří představou konzumace nemalého množství ovocného cukru. Hora čerstvého ovoce navíc evokuje pocit, že se vlastně jedná o zdravou výživu, a tak se nemusíte obávat ani vyvolání případných výčitek či rozpaků při konzumování tohoto daru. Z vlastní zkušenosti vám mohu garantovat, že se tato kytice u obdarovaného rozhodně dlouho neohřeje, a vy tak budete rádi, dostanete-li vůbec ochutnat.
Připijte si na lásku
Dobré víno či šampaňské je pro oslavy a speciální příležitosti jako stvořené. Tak jako u čokolády však platí, že jsou příležitosti, které si žádají něco exkluzivního. Zamíříte-li do vinotéky se záměrem koupit víno hodné valentýnského večera, zapomeňte na Frankovku za devadesát. Pokud natrefíte na erudovaný personál, nechtee si samozřejmě poradit. Svůj výběr ale zužte spíše na archivní vína či výběry z hroznů. Mezi speciality pak patří také ledové či slámové víno, jež se prodává v menších lahvích (avšak s cenou značně převyšující běžná vína), neboť se jedná o tekutinu vlastně dezertní, vhodnou spíše na ochutnávání a degustaci než na běžné popíjení.
Slavnostní atmosféru podtrhne i sekt či pravé šampaňské. Někteří výrobci při této příležitosti dokonce přichystali speciální valentýnské edice – za zmínku rozhodně například exkluzivní růžová kolekce luxusního šampaňského Moët.
Nezapomenutelný (gastro)zážitek
Pokud je vaše polovička opravdu požitkář a zároveň má zálibu v objevování nových chutí, zkuste se zamyslet, jakou kuchyni ještě neochutnala nebo k jaké cizokrajné delikatese zatím neměla přístup. Následně vyhledejte nabídku vyhlášených restaurací zaměřených na toto odvětví gastronomie nebo se rovnou zajímejte o speciální degustační menu. Rozhodně si však předem rezervujte stůl! Zklamání, jež by následovalo, byla-li by slíbená restaurace plná, by večer rozhodně definitivně zkazilo.
Pokud si partner/ka raději speciality nejprve sama připraví a čas strávený v kuchyni nepovažuje za ztrátu času, ale naopak si jej maximálně užívá, trefou do černého může být i předplacený kurz vaření, v němž nahlédne do tajů přípravy cizokrajných pokrmů či své dosavadní dovednosti ještě více rozvine. Můžete vybrat již konkrétní kurz nebo pořídit dárkový poukaz a výběr přenechat na obdarované/m.
Vezměte to do vlastních rukou
V případě, že toužíte po romantice v soukromí a zároveň se chcete dostatečně vytáhnout, chopte se hrnců a pánví sami. Nikdy však raději nevsázejte na první pokusy a volte spíše pokrm, v jehož přípravě již máte určitý grif a zkušenosti, které vám pomohou doladit jej k dokonalosti.
Na vaření si vyhraďte dostatek času a ujistěte se, že jste vybaveni všemi potřebnými ingrediencemi, abyste v půlce přípravy nemuseli odbíhat do blízké večerky. Suroviny však promýšlejte pečlivě – vyhněte se těm nepříliš vhodným, které by následně byly cítit v dechu, nadýmají nebo jsou jiným způsobem problematické.
S pokrmem slaďte i výše zmíněné víno – obecně platí, že k těžším a masitým jídlům ladí víno červené, k lehčím italským pokrmům a rybám se hodí spíše bílá vína.
A malý, ale poměrně důležitý tip na závěr: zvláště u vztahů, které jsou teprve v počátcích, se nejprve informujte o případných potravinových alergiích a intolerancí vaší drahé polovičky! 😉