Rady babky kořenářky: léčivé poklady z kuchyně

V současné době je čím dál více z nás k lékům skeptických, a tak po nich saháme až v případě, kdy se to zdá být nevyhnutelné. Pojďme si proto připomenout triky a fígle, na něž se spoléhali naši předkové. Virózy, nachlazení či jiné neduhy totiž můžeme vyléčit i potravinami a bylinkami, které běžně najdete ve vaší lednici, spíži či nejbližším supermarketu.

Nesmrtelná trojka: zázvor, citron a med

Se silou zázvoru je obeznámen snad každý. Díky prohřívacím účinkům a výrazné chuti jeho obliba roste zejména v zimě a čím dál častěji jej také ve formě čaje naleznete v nabídce restaurací a kaváren. Ať už preventivně nebo jako lék na nachlazení, nejlépe se zázvor osvědčil v kombinaci s citronem a medem.

Citron ani med bychom však neměli vystavovat příliš vysokým teplotám, abychom předešli zbytečným ztrátám zdraví prospěšných látek.

0-čaj

Zázvor pomáhá také při nevolnostech a zažívacích potížích. Pokud však máte citlivý žaludek, rozhodně to nepřežeňte s jeho množstvím! (Doporučená denní dávka pro dospělého jsou asi 4 gramy.)

Podobným zázrakem je i rakytník, jehož chuť je ale nepříjemně štiplavá. Většinou se konzumuje ve formě sirupů, marmelád či kompotů, neboť je potřeba jej výrazně přisladit. Nicméně obsahuje opravdu velké množství vitamínu C, a připisují se mu tak příznivé účinky na naši imunitu. Díky obsahu vitamínu A je skvělou výživou také pro naše oči.

Recept na zázvorový čaj

Asi dva centimetry čerstvého kořene zázvoru oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Zázvor můžeme buďto půl minuty povařit ve vroucí vodě a odstavit nebo pouze přelít horkou vodou a nechat 5-10 minut luhovat. Až čaj zchladne přibližně na 60 °C, přidáme šťávu z citronu a dosladíme medem.

1-zazvor

Tip: Pokud byste chtěli zázvorový čaj ozvláštnit a udělat z něj učiněnou zahřívací bombu, svařte se zázvorem i skořici a hřebíček. Kromě tepla, které se vám rozleje po celém těle, vás vůně tohoto nápoje zahřeje i na duši.

Zelenina – základ zdraví

Že je zelenina zdravá, o tom není pochyb. Některé druhy jsou však i spolehlivým lékem na drobné neduhy nebo dobrými parťáky v boji za zvýšení naší obranyschopnosti. Které to jsou?

Prvním kandidátem na zeleninového zdravotního bratra je (pro některé možná překvapivě) celer. Kromě toho, že pomáhá likvidovat plísně v našem trávicím traktu, působí také blahodárně na močové cesty. Údajně má i příznivý vliv na potenci a působí afrodisiakálně

Další na seznamu je stará dobrá cibule. Ta posiluje imunitní systém, také působí protizánětlivě a uvolňuje hlen. Cenná jsou v tomto případě zejména cibule červená a žlutá. Nejlépe je konzumovat ji syrovou a hlavně čerstvou, neboť se po 24 hodinách od rozkrojení údajně začíná stávat toxickou.

2-zelenina

Tip proti chřipce: Cibule v medu

Cibuli nasekáme, smícháme se třemi polévkovými lžícemi medu a mírně zahřejeme. Necháme několik hodin uležet (cibule do medu pustí cenné silice) a užíváme po lžičkách.

Své místo zde rozhodně má i česnek, jenž díky svým antibakteriálním účinkům působí jako přírodní antibiotikum. Pomáhá zejména při onemocnění dýchacích cest a napomáhá vykašlávání, také povzbuzuje naši obranyschopnost. Kromě toho snižuje i vysoký krevní tlak. Zbytečně jej ale netrapte varem – do blahodárné česnečky jej přidávejte až po stažení z plamene.

Nezanedbatelný vliv na naše zdraví má i poslední dobou čím dál oblíbenější červená řepa. Kromě jejího příznivého působení na náš krevní oběh a játra, pomáhá zmírňovat infekci horních cest dýchacích. Dokonce se hovoří o její nezanedbatelné roli v prevenci proti rakovinovému bujení. Lze ji konzumovat pečenou či vařenou, nejhodnotnější je však v syrové formě (jako salát či smoothie) nebo v podobě čerstvé šťávy.

A to nejlepší nakonec – všelékem, na nějž se spoléhali naši předci, je bez pochyby kysané zelí. Příznivě působí zejména na naše trávení, přičemž uleví od pocitu plnosti a pálení žáhy, je však nápomocné i v případě chorob tlustého střeva. Díky procesu kvašení a vysokému množství vitamínu C také pomáhá posilovat imunitu a detoxikovat organismus.

Tip: Vaši obranyschopnost podpoří i hlíva ústřičná, nejlépe však v podobě koncentrovaného výtažku, jenž seženete v lékárně jako tablety či tobolky.

four spoons

Pohlazení chuťových buněk i berličky pro zdraví

Koření neslouží jen k dochucování pokrmů, mnohé z nich má také léčivé účinky. Jedním z takových je například chilli, které zahřívá, dezinfikuje a obsahuje značné množství vitamínu C. Oceníte jej také při viróze a nachlazení, neboť zmírňuje bolesti hlavy a snižuje otoky nosní sliznice. Navíc je vhodné i pro lidi s citlivým žaludkem, protože jej dráždí méně než pepř.

Také skořice dezinfikuje a je přírodním antibiotikem. Působí hřejivě, podporuje chuť k jídlu a snižuje krevní tlak. Kromě toho poslouží i při zažívacích problémech, jako je nadýmání. Samozřejmě krásně voní, a pomáhá tak zharmonizovat naši psychiku.

Odvar z kmínu se jako úleva od nadýmání podává již malým dětem, mimo to ale také zmírňuje menstruační bolesti. Využijete jej však i při nachlazení – uklidňuje zejména podrážděný krk.

Tip: Pokud vás trápí nepříjemná bolest zubů, zkuste opatrně rozkousat hřebíček.

Vsaďte na bylinky

Léčivé rostliny patří mezi dary přírody, jejichž moc je využívána už od pradávna. Na chřipku a nachlazení nasaďte odvar z bezu černého, který vyvolává pocení a ničí choroboplodné zárodky. Podobně působí také lipový čaj, jenž je balzámem především pro zahleněné průdušky. Jako prevenci v období chřipek volte čaj z šípků, které se pyšní vysokým obsahem vitamínu C, vápníku a rutinu.

Pokud vás trápí spíše kašel, sáhněte po jitroceli. Ten ničí bakterie, čistí krev a pomáhá při rozpouštění hlenů. Podrážděnou sliznici i celé dýchací cesty pak povzbudí eukalyptus. Seženete jej zejména v podobě éterického oleje, který můžete inhalovat i preventivně rozprášit po místnosti.

Následkem prochladnutí nás však mohou pořádně potrápit také ledviny a močové cesty. V takovém případě pomůže zlatobýl a přeslička rolní. Tato kombinace působí protizánětlivě, pomáhá rozpouštět drobné kamínky v močových cestách a vhodná je také při problémech s prostatou.

Tip: Bylinky, z nichž budete vařit léčivé odvary, nakupujte vždy raději ve specializovaných obchodech, arnikách či lékárnách. Předpřipravené směsi v nálevových sáčcích většinou nebývají „to pravé ořechové“.

Foto: foto1, foto2, foto3, foto4

Autor: Adéla Svobodová

Sdílet příspěvek na

Odeslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *