Silvestrovské pohoštění na míru: pro celiaky, vegany i milovníky zdravé stravy

Ačkoliv máme oslavy konce roku spojené spíše s junk foodem čítajícím chipsy, chlebíčky s majonézou a uzeninami a dojídání vánočního cukroví, jsou mezi námi i tací, kteří se takto stravovat nemohou či nechtějí. Jak ale nekonvenčně se stravující blízké pohostit ke spokojenosti všech zúčastněných?

Bez lepku

Pokud chcete připravit občerstvení pro člověka trpícího intolerancí lepku nebo pro někoho, kdo jej ze své stravy vyřazuje záměrně (mezi odborníky na výživu je totiž velmi kontroverzním tématem), čeká vás výlet do supermarketu plný pečlivého pročítání složení u veškerých kupovaných výrobků. Lepek je obsažen ve většině obilovin – zejména v pšenici, žitu či ječmenu, a tím pádem i ve výrobcích obsahujících mouku. (Mnohdy jej však najdeme i v potravinách, kde bychom to vůbec nečekali, jako jsou například uzeniny.) Základem tedy bude sehnat bezlepkové pečivo nebo jej nahradit jinými přílohami.

Surovinou, která by celiakům neměla způsobovat žádné nepříjemnosti, je například rýže. Můžete tedy bez obav připravit třeba domácí sushi nebo zapojit trochu fantazie a použít rýžový papír.

Vhodné jsou samozřejmě také brambory – přestože by tedy kupované chipsy mohly být v pořádku (raději ale vždy kontrolujte složení!), jistotou bude připravit si vlastní ve fritéze či troubě. Budete-li podávat také hutnější pohoštění, volte bramboru plněnou dle vaší fantazie. Zkusit to můžete například po mexicku (směsí podobnou chilli con carne) nebo zvolte středomořskou variantu s balkánským sýrem, olivami, sušenými rajčaty a bazalkou. Zajímavou obměnou jsou též sladké brambory neboli batáty.

Chybu neuděláte ani se zeleninou – cuketa či lilek nakrájený na plátky vám například skvěle poslouží jako základ pro minipizzy.

Rozhodně se však nemusíte omezovat jen na slané pohoštění. Také pohanka či jáhly jsou přirozeně bezlepkové a k výrobě dezertů jsou jako stvořené. Výslednou mlskou tak může být například bezlepkový pudink s jáhlovými piškoty dozdobený ovocem nebo moučník z pohankové mouky.

1_food-vegetables-italian-restaurant

Tip: Rýžové závitky se zeleninou

Rýžový papír (raději vždy použijte dvojitou vrstvu) namočte ve vodě a následně rozprostřete na čistou utěrku. Doprostřed naaranžujte nastrouhanou zeleninu – skvěle se hodí například kombinace mrkve, ředkve a mungo klíčků. Přidejte kousky lahůdkového tofu (není nutné), lžičku pálivé harrisy a pár kapek sójové omáčky. Následně papír důkladně zabalte a osmažte na troše rozpáleného oleje do zlatova.

Processed with VSCOcam with a6 preset

Tento recept je vhodný také pro vegany a vegetariány.

Bez živočišných produktů

Vegetariánů a veganů, ať už z etických či jiných důvodů, postupně přibývá. Zatímco vegetariáni se vyhýbají pouze masu, vegani nekonzumují ani vejce, mléčné výrobky, sýry a mnozí dokonce ani med. I tak je ale škála pochutin, které jim můžete připravit, překvapivě široká. Trefou do černého budou pomazánky, jejichž základ tvoří rozmixované luštěniny, avokádo či semínka. Bez obav zakomponujte například také sušená rajčata, houby či olivy, pokud nejsou v rozporu s chuťovými preferencemi vašich hostů.

Dejte pozor i na pečivo – nemusí být automaticky bez živočišných složek; seznam použitých surovin je v obchodech k dispozici. Pečivo s veganským složením je ale k dostání poměrně běžně a zpravidla pro něj nemusíte do specializovaných prodejen.

Z náhražek sáhněte třeba po tofu – hodí se skvěle do pomazánek, kam jej můžete rozmixovat. Uzená varianta však hravě zastoupí i sýr, jenž byste běžně použili na ozdobu jednohubek.

Dilema týkající se sladkostí můžete snadno vyřešit nepečenými kuličkami, jejichž základem jsou namočené a rozmixované datle a libovolné druhy oříšků. Jsou nenáročné na přípravu, a přesto velmi chutné. Jistě zaujmou i masožravce.

Tip: Pomazánka ze sušených rajčat a semínek

Jeden hrnek slunečnicových semínek namočte na hodinu do vlažné vody, kterou následně slijte. Semínka v sypte do mixéru, přidejte asi 10 sušených rajčat v oleji, 1 lžíci olivového oleje, 1 stroužek česneku, špetku chilli a lžíci sójové omáčky tamari. Vše důkladně promixujte a případně dochuťte solí a pepřem. Specifickou chuť, kterou si zamilujete, dodá také lahůdkové droždí (seženete ve zdravých výživách). Pomazánku nechte odležet v lednici a podávejte s čerstvým či opečeným pečivem, celozrnnými krekry či zeleninou nakrájenou na hranolky.

3_pomazanka_ze_susenych_rajcat

Tuto pomazánku můžete bez obav naservírovat i celiakům.

Bez kalorických bomb

Pokud jsou mezi vašimi hosty lidé, kteří se snaží o redukci hmotnosti nebo starší příbuzní, kteří se tučným jídlům vyhýbají z obavy o své zdraví, ani těm není nijak náročné vyhovět.

Začneme opět u klasických jednohubek či chlebíčků. Pečivo volte celozrnné nebo jej nahraďte zeleninou, která poslouží jako základ, na něž navrstvíte pomazánku a oblohu. Jako základ takových pomazánek volte nízkotučný tvaroh či tvarohový sýr nebo již zmiňované rozmixované luštěniny.

Uzeniny a masné výrobky vybírejte podle procenta masa – čím vyšší, tím lépe, neboť zbyde méně místa pro levné náhražky a tuk. Běžně je k dostání například šunka s obsahem masa nad 90 %, stačí pouze pečlivě pročítat informace uvedené na obale. Stejně tak sýry je vhodné volit méně tučné. Nezapomeňte ani na velké množství pestrobarevné zeleniny, která jednak lahodí oku a zároveň je ji možné beztrestně uzobávat po celý večer i v případě, že je potřeba udržet kalorický příjem pod kontrolou.

Také víno vybírejte spíš sušší a počítejte s tím, že si dotyčný pravděpodobně poručí vinný střik. Sladká vína a tvrdý alkohol jsou totiž kalorickou bombou.

Tip: Carpaccio z červené řepy

Nejprve se vrhněte na marinádu: 2 lžíce vinného octa svařte s trochou soli a lžící cukru, přidejte 2 lžíce kvalitního medu, špetku pepře, 100 ml olivového oleje, 3 lžíce pomerančového džusu a tymián. Nakonec přidejte šťávu z čerstvého zázvoru.

Dvě až tři střední řepy očistěte a nakrájejte na co nejjemnější plátky, které následně naložte do marinády a nechejte v lednici minimálně přes noc odpočinout. Před podáváním plátky řepy rozložte na talíř a doplňte například kozím sýrem a vlašskými ořechy. Pro barevný kontrast se hodí také lístky rukoly.

4_carpaccio

Tento pokrm se opět hodí i pro bezlepkáře. Veganům zaměňte med za jiné sladidlo a vynechte kozí sýr.

Univerzální řešení

V podstatě nikdy neuděláte chybu, nachystáte-li obloženou zeleninovou mísu, různé druhy oříšků (zde ale pozor v případě alergií) či zdravější krekry z bezlepkových surovin. Skvělým nápadem jsou i ovocné špízy nebo zobání v podobě sušeného ovoce.

Inspirovat se můžete také orientální kuchyní – například hummus je univerzální pochoutkou, kterou se zavděčíte všem, kteří zarputile nelpí na chutích tradiční české kuchyně. Dnes je navíc již k sehnání v téměř každém supermarketu. Cizrna, z níž je hummus vyroben, poslouží i jako vděčné zobání – stačí ji uvařit, okořenit a opéct v troubě do křupava.

Tip: V případě nedostatku času sáhněte po již připraveném zobání ze zdravé výživy. Z osobní zkušenosti mohu doporučit například sušenky a krekry značky Zemanka, mezi nimž najdete bezlepkové i veganské varianty. Zajímavou alternativou jsou také luštěninové chipsy Yes Chips.

A rada na závěr? Vždy předem raději zjistěte, co dotyční ze své stravy vyřazují, případně se s nimi domluvte, aby donesli vlastní pohoštění splňující jejich požadavky. Uvidíte, že to bude příjemné zpestření i pro ostatní, kterým tak umožníte objevit zase něco nového a zjistit, že i alternativní strava může být chutná.

Přejeme povedenou silvestrovskou oslavu a vše nejlepší do nového roku!

Foto: foto1, foto2, foto3, foto4

Autor: Adéla Svobodová

Sdílet příspěvek na

Odeslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *