Dive bar, kde kromě koktejlů servírují i krupičnou kaši. Bistro, kde k polednímu menu zahraje DJ. Výčep, kde z pípy teče ledová káva… Vměstnat nový podnik 4pokoje v centru Brna do jedné definice je prakticky nemožné. V průběhu dne se totiž změní ze snídaňové kavárny na obědové bistro, odpolední chill out zázemí, a párty a dive bar. Po dvouhodinové zavíračce na úklid mezi pátou a sedmou ráno je zdejší tým zase připraven vydávat brzké snídaně. Menu se během dne vystřídá hned devětkrát. Možná je to mírně matoucí, ale rozhodně velmi zábavné. Pokud vám zní tahle myšlenka lákavě, můžete chodit nakukovat postupně, nebo si najít ve 4pokojích tu nejsympatičtější židli, stoličku nebo sedačku, pohodlně se uvelebit a pozorovat, jak se od rána do rána mění koncept, osvětlení, hudba i celková atmosféra.
Nikoho asi nepřekvapí, že za 4pokoji stojí stejná parta jako za Barem, který neexistuje a Super Panda Circusem, což jsou podniky, o kterých je slyšet i daleko za hranicemi Brna. „Zatímco Bar, který neexistuje představuje konzervativnější anglosaský styl a Panda je experimentální, 4pokoje jsou náš nejuvolněnější bar. Lidé se tu mají cítit v pohodě, jako u sebe doma v obýváku,“ říká spolumajitel podniku Honza Vlachynský. K tomu přispívají nástěnné stojany plné novin a barevných časopisů, kterými si můžou návštěvníci listovat u snídaně, nebo ochotní kuchaři, kteří plní hladovým hostům nezvyklá přání třeba ve tři hodiny po půlnoci. „Kromě obědového menu bude veškeré jídlo i pití dostupné celý den. Takže když někdo o půlnoci zatouží po naší krupičné kaši s fialkou, dostane ji, i když nebude na aktuálním menu. Nemáme rádi, když kuchyně nevydává jídlo, které má, jen proto, že zrovna odbyla jedenáctá,“ uvádí Vlachynský.
Diferenciální menu, termix s buchtó a nakládaná ryba
Například právě za kaši si ale zákazník mimo snídaňový čas připlatí. „Máme takzvané diferenciální nacenění, kdy neprodáváme produkt, ale čas,“ vysvětluje Vlachynský. Například snídaňové Kafe Martini (kávový likér – pomerančello – kafe) je nejlevnější ráno a nejdražší kolem půlnoci, kdy jsou naopak akční panáky. (Mimochodem Kafe Martini odzkoušeno. Připomíná ostřejší vánoční kolekci a ráno dokáže příjemně zpestřit).
Orientaci v pohyblivých cenách usnadňují písmena za jednotlivými položkami v menu. A pro nejvýhodnější ceny, F pro nejméně výhodné. Pokud se hosté zdrží déle, tedy přes několik „4pokojových časových pásem“, napočítá jim pokladní systém vždy výhodnější ceny. Nepříjemné překvapení při placení tedy nikoho nečeká.
Co se tedy na skládankových jídelních lístcích během dne objevuje? „Vycházeli jsme z toho, co máme rádi a co nám v Brně chybí,“ popisuje vedoucí kuchařského týmu Tomáš Křemenák. Mimo jiné je to mexická a korejská kuchyně, ale například také pestřejší a nápaditější nabídka snídaní. Odpoledne jsou to speciální hot dogy a sendviče a přes poledne polévky nebo asijské masové knedlíčky. „Do všeho přidáváme špetku naší šílenosti. Například do krupičné kaše dáváme fialkový sirup i celé květy, do zelí na hot dogu pečený gothaj a vršek müsli pokrývá krusta jako u crème brûlée, kterou můžete rozbíjet lžičkou,“ nastiňuje Křemenák.
S týmem se nechtěl vést na trendy vlně pastrami, takže za masovou vlajkovou loď podniku kuchyně vyhlásila roastbeef. Ten se objevuje pod vejcem Benedikt i v sendvičích. Kupodivu ale chybí v „extra masové prasárně“ jménem Brexit z párku, jelita, uzeného jazyka, vajec, houbového ragú, palaku a fazolí s toustem, který zní jako dokonalý zabiják kocoviny.
Do menu se propracoval také sendvič s u nás celkem netradičním gravlaxem – syrový losos marinovaný v soli a kopru, který je ve Skandinávii oblíbenou svačinou. V takové společnosti jídel už pak nikoho nepřekvapí domácí termix s „buchtó“. I když vlašák už možná jo. V kuchyně 4pokojů totiž pravděpodobně není nic nemožné. To dokazují tacos s jitrnicovým prejtem, kterým jsem úplně nevěřila, ale kupodivu spolu s koriandrem jablkem a kaktusem fungovaly perfektně. Pokud se někdo v nabídce ztratí, není nic jednoduššího než se zeptat obsluhy, která sype nabídku i vlastní doporučení z rukávu.
Za zmínku stojí, že jídlo je domácí od základu – kuchaři míchají vlastní směsi do párků, které si i sami plní, domácí jsou dresinky a majonézy (například šafránová) a domácí je i pečivo. To bylo (minimálně co se sendvičů týče) sice nedosolené, ale podnik zatím stále jede ve zkušebním módu a podobné detaily ladí.
Káva na čepu
Doménou týmu od Baru který neexistuje byly vždycky míchané drinky a ty jsou velkým tématem i ve 4pokojích. Klasiky barmani samozřejmě umí a ochotně namíchají. Když už se ale člověk jednou opře o bar naproti neonovému nápisu „Láska po půlnoci“, dostává mnohem větší chuť na něco jako „Pivního Collinse“ (žitná whisky – pivo – citron).
Míchání nápojů urychluje výčep. Z osmi výčepních kohoutů totiž tečou likéry, ledová káva nebo bitter mix ať už jako samostatné nápoje, nebo základy na míchané drinky. Dvě pípy patří také pivům – Slavkovské dvanáctce a desítce. „Zájem o desítku v poslední době v barech celkově upadá a ta slavkovská je podle nás výborná a sem zapadá. Chtěli jsme desítku do nonstopů vrátit,“ směje se Vlachynský.
Jenom o alkoholu to ale není. V nabídce tohoto nonstopu se objevují čaje, které jeho milovníci znají spíše z čajoven. I s kávou si tu poradili po svém. „Espresso v nabídce vůbec nemáme. Vsadili jsme na filtrovanou kávu. Je to ta, kterou v amerických seriálech dolévají hostům na baru z konvice, jen lepší,“ usmívá se Vlachynský. Kávu (směs tří arabik z Etiopie a Kolumbie) podnik odebírá z brněnské pražírny Rebelbean a právě tato káva je základem pro řadu zdejších koktejlů.
Nealko tu se vší parádou zastupují také lahvované limonády, které pro nonstop vytvořil barman Martin Hůla z Baru, který neexistuje. Zatím jsou v pěti příchutích, ale Hůla už pomýšlí na další. Opět se nejedná o klasické domácí limonády z ovoce a sirupu. „Například do tonikové limonády jsem jako hořkou složku přidal místo chininu hořec a dochutil ji koprem,“ popisuje. Dalším jeho výtvorem je perníková limonáda, růžová ibišková limonáda s citrónovou trávou nebo suché zemité maté, které sice není sladké, ale nakopne víc než kafe.
Láska (v nonstopu) po půlnoci
4pokoje můžete navštívit (zatím ve zkušebním provozu) ve Váchově ulici na místě, kdy dříve stával nonstop Černá Perla. Zavřený provoz si vzali do parády architekti Michal a Lea Mačudovi z brněnského ateliéru Bonbon, kteří mají na starosti i Bar, který neexistuje a Pandu. „Chtělo to razantní změnu. Stěny byly načichlé kouřem, a prostor úplně nevyhovoval, takže jsme museli hodně bourat,“ popisuje Mačuda.
Hlavní místnost mělo tvořit několik zákoutí, které bylo potřeba propojit. Jednotícím prvkem se stal bar s nepravidelným plovoucím tvarem a atypickým vnitřním ostrůvkem. Barový pult, stolky i zábradlí jsou vytvořeny skládáním a lepení tenkých plátů různě barevného dřeva. Spolu s parketami v různých odstínech, neonovým nápisem a růžovými židlemi dodávají baru hravost a určitou nevyzpytatelnost.
Pětadvacet barových židliček má na míru odlité laminátové sedáky, takže na baru se sedí na nábytkářském originále. Zvláštní hru světel vytváří kazetový strop, který s měnícím se osvětlením dokáže měnit atmosféru místnosti.
Pod hlavním prostorem baru se nachází ještě jedna, klidová místnost s kulatými stolky a červenými měkkými sedačkami. Dole to jednak netepe jako nahoře, jednak i interiér je o dost klidnější a jednodušší. I když přece jen – v prostoru je uchycená taneční tyč, která tam je podle slov majitele „jen tak, pro případ.“
S limonádou do světa
Organizovat taneční vystoupení sami majitelé sice neplánují, zato DJ se bude v podniku objevovat pravidelně. „Chceme ho zařadit i přes obědové menu. Samozřejmě by nešlo o nic hlasitého,“ přemítá Vlachynský. Na zbytek doby je pro podnik připraveno 16 playlistů. „Lidé z Baru, který neexistuje dostali na měsíc prostor, aby je mohli vytvořit. Jsou poskládané na míru denní době, ale i aktuálnímu počasí,“ dodává.
Sám se diví, že koncept měnícího se nonstopu zatím nikoho nenapadl. „Počkáme, jak se to ujme a časem bychom ho mohli vyzkoušet i v dalších městech,“ říká Vlachynský. Dřív než další Pokoje ale vyrazí do světa zdejší limonády. „Čekáme ještě na etikety a potom je rozšíříme do všech našich barů, ale nabídneme je i mimo ně,“ plánuje Vlachynský. V nonstopu jdou zatím na dračku a jestli si zaslouží etiketu s nápisem Zázračná, to se zákazníci můžou přesvědčit třeba se začátkem ostrého provozu od února.
Foto: Anna Fajkusová (1, 4, 5), Kristýna Vysloužilová (2, 3, 6)