Coravin: domácí mazlíček vínomilce?

Možná jste si toho v poslední době už všimli. Přišli jste do oblíbené restaurace, a při volbě pití jste si najednou mohli vybírat z mnohem více vín rozlívaných na skleničku. Výborně řekli jste si, konečně si můžete dát oblíbené víno, aniž byste byli nuceni dopíjet na sílu celou láhev, a druhou polovinu obědové útraty pak již ve velmi uvolněné atmosféře věnovat řidiči služby drink and drive. Navíc jste nalezli v nabídce i mnoho dražších vín, která se prostě dříve z ekonomických důvodů nerozlévala. Ono totiž deci vína za 100 a více korun neprodáte každému, a držet si takto více otevřených lahví, a po týdnu či dvou je vlévat do dřezu či do rizota je trošku netržní.

DSC_7055

Nejprve vás asi napadlo, že majitel restaurace vyhrál v EuroJackpotu ty dvě miliardy, a vaše budoucí stravování je dotované. S blížící se postavou sommeliéra Vaše napětí a očekávání vrcholilo. A pak to přišlo. Respektive když konečně k vašemu stolu přišel, místo klasického boje s vývrtkou a korkem, či v mnohem zábavnějším případě s vývrtkou a šroubovým uzávěrem, začal se ohánět jakousi až futuristicky vypadající věcičkou. Místo klasické spirály barmanského nože vniká do hrdla láhve tenoučká jehla. Jak s tímto chce korek vytáhnout, to vám hlava nebere. A najednou, místo vytažení korku, vám druhou stranou té věcičky pomalu nalévá víno do skleničky. Slovy klasika, „Ten pokrok! Kde se to zastaví?“.

Předpokládám, že vaše první setkání s Coravinem, pokud tedy již proběhlo, se neslo v podobném duchu. Mé první setkání s Coravinem bylo jiné. Jako diagnostikovaný milovník vína (rozuměj alkoholik amatér), jsem se před více než rokem zapsal do historie tohoto přístroje jako první oficiální zákazník v České republice (tedy pokud si ho nějaký šprt nekoupil už předtím někde v Americe či jinde mimo oficiální českou distribuci). Slavil jsem narozeniny a v povznesené náladě mi to přišlo jako ideální dárek sám pro sebe. Znáte to, neobdaruješ-li se sám, nikdo jiný to za tebe neudělá. A po roce používání a zkušeností si vám dnes dovolím přednést krátkou recenzi tohoto přístroje.

DSC_7083

Historie Coravinu je spjatá se jménem Grega Lambrechta. Tomu už v roce 1998 nedala spát myšlenka otevírání či degustování lahví vína bez nutnosti vyjmutí korku. Možnost dát si k večeři sklenici vína, aniž byste museli láhev v dohledné době vypít. Mě většinou trápí problém zcela opačný, ale Grega tato myšlenka natolik zaujala, že se rozhodl ji zrealizovat. Již v roce 2003 dokázal pomocí předchůdce dnešního Coravinu naplnit první sklenici vínem z korkem uzavřené lahve. Po dalším desetiletém vývoji, vyplněném především sledováním změn a zrání vín Coravinem „načnutých“ a porovnáváním s víny nedotknutými, byl finální výrobek na světě. Během zkoušek proběhlo mnoho slepých degustací za účasti světových odborníků na víno, chutnala se vína i po pěti letech po zásahu, a vždy se skvělými výsledky. V roce 2011 byla založena společnost Coravin LLC a v roce 2012 bylo vyrobeno prvních 10 prototypů přístroje. Jejich cena byla v té době závratných 4000 dolarů, a prototypy byly určeny pro partnerské restaurace na testování v běžném gastronomickém provozu.

Model_Two_Elite_Group

Dnes už je na mezinárodním trhu Coravin dobře etablovaným přístrojem za cenu začínající na hranici 300 dolarů. Seženete ho dokonce v různých designových barevných provedeních. Princip přístroje je velmi jednoduchý. Korkem pronikne velmi tenká jehla a skrze ní se víno do sklenice nalije. Prostor v lahvi, uvolněný vínem, se zaplním argonem. Tento vzácný inertní plyn by – alespoň podle dosavadních zkoušek a degustací – neměl mít na vývoj vína v lahvi žádný vliv. Ani na vaše zdraví. Můžete tedy takto s vínem pracovat velmi dlouhou dobu – což je asi základní rozdíl oproti ostatním systémům, kdy jste limitovaní především časem od otevření lahve a pokračováním – ač zpomaleným – vývoje (například při použití aku-pumpy), nebo navíc umístěním lahve vína v konkrétním přístroji (například VinoJet).

Coravin se dodává se třemi jinak tlustými jehlami pro různé využití. Od nejsilnější jehly s větším průtokem pro použití v běžném každodenním gastro-provozu, až po tenkou jehlu, určenou spíše pro hodně stará vína, kde už si třeba nejste jistí kvalitou korku.

DSC_6711_2

A jaké jsou zkušenosti z praxe? Od přátel sommeliérů pracujících s Coravinem veskrze pozitivní. Musíte sice relativně často měnit argonové bombičky (jedna vydrží cca na 15-20 sklenic vína), a ty nejsou úplně nejlevnější, ale možnost výrazně obohatit nabídku o nová vína na skleničku je důležitější. Navíc náklady na argon neplatí oni, ale zákazník v ceně skleničky vína.

Moje osobní hodnocení systému Coravin – myšleno pro domácí použití – je spíše rezervované. Jak jsem se na začátku těšil, že budu Coravin ve svém sklepě často využívat, zkušenost je spíše opačná. Přeci jenom těch lahví, které bych nedokázal resp. nechtěl vypít až do dna, je minimum. Takže jsem jej za tu dobu použil doma snad desetkrát, a to spíše z profesionálních důvodů při přípravě nějaké degustace, kdy jsem si nebyl jistý projevem a stavem konkrétního vína.

A to je vlastně i mé doporučení. Pokud máte rádi doma množství moderních přístrojů určených snad na všechno, a zároveň rádi pijete víno, Coravin bude pro Vás pěkným dárkem a doplněním vaší sbírky „potřebností“. Můžete s ním překvapit přátele, nabídnout vybíravému hostu něco mimo připravené vinné menu, můžete zkoumat stav vašich archivních vín ve sklepě. Navíc je to opravdu pěkný přístroj. Stoprocentně je ale Coravin určen do prostředí dobrých restaurací a případně vinoték či vinných barů, kde umožní obsluze nabídnout zákazníkům mnohem víc, než doposud. A to bych si moc přál, neb nabídka vín na skleničku je na mnoha místech opravdu velmi tristní.

Autor: Martin Procházka

Sdílet příspěvek na

Odeslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *