Extrem Food Festival: Hmyz na talíři, ale i exotické pokrmy a velká pohoda

Jak už sám název napovídá, na sobotním festivalu v brněnských Lužánkách nebyla o netradiční jídla nouze. Extrémní kuchyně má v gastronomii po právu své místo i příznivce. Počáteční předsudky i zvědavost, s nimiž na akci dorazila spousta lidí, ale nakonec rozprášilo překvapení, že i extrém může chutnat skvěle. Zvlášť pokud je zajímavě propojený s exotikou, jak tomu bylo na Extrem Food Festivalu.

20160521_103208

Jakou představu ve vás extrémní gastronomie vyvolává? Ve mně hmyz pečený na pánvi, pizzu s kobylkami a pivo, ve kterém plavou kobří ocásky. Pravdou je, že jsem nebyla jediná, kdo s podobnou myšlenkou přicházel na první ročník Extrem Food Festivalu, který se konal 21. května v Centru volného času Lužánky. Částečně s nedůvěrou, částečně s nadšením a zvědavostí, že ochutnám něco netradičního, jiného, než běžně dostanete v českých restauracích.

Že se vaše představy o talíři plném hmyzu splní, napovídal už dárek na uvítanou, kterým byl každý účastník vybaven. Kromě tradičních letáků, plánků a harmonogramu kulturního programu jsme stylově dostali panáka červů a toaletní papír s logem festivalu. Vtipné, trefné a trochu s husí kůží.

20160521_103701

Podobný pohled se naskytl hned u prvního stánku. Mísy s hemžícími se moučnými červy, pánve s praskajícím hmyzem na rozpáleném oleji, davy lidí řešící dilema, zda ochutnat, nebo si na hmyzí delikatesu raději nechat zajít chuť. Přiznám se, že já jsem tak silný žaludek na degustační porci červů neměla.

20160521_103455

Jak se ukázalo následně, hmyzí kuchyně byla naštěstí jen nepatrnou součástí festivalu. Potěšilo nás, že tímhle ten opravdový extrém skončil a dál následovalo jen příjemné ochutnávání neobvyklých pokrmů, ovoce a zeleniny, nápojů a dalších lahůdek, které jsou typické pro země za hranicemi exotiky.

Přízemní prostory lužánecké vily včetně její zahrady byly poseté stánky s mexickou, arabskou, korejskou, thajskou, vietnamskou a japonskou kuchyní. Mohli jste ochutnat studenou ugandskou kávu, sušené maso ze zvířat Ameriky a Afriky, které bylo opravdu luxusní, islandské a gruzínské speciality, víno z vanilkových lusků, které – jak jsme se shodli – člověk buď miluje, anebo nenávidí, pravý zelený čaj, sůl z různých koutů světa, kde nás zaujala především borůvková varianta, sérii chilli omáček, které vám rozbouřily chuťové pohárky, ale také celou řadu pochoutek inspirujících se cestami expedičních a cestovatelských klubů nebo poctivé domácí pivo od brněnských JBM Brew Lab. Nechyběly ani stánky s širokou paletou známého i neznámého koření. Gastronomii pak doplňovala řada tematických přednášek, hudebních a tanečních vystoupení, promítaných filmů a workshopů.

20160521_104929

Musím uznat, že celý festival byl především jednou velkou pohodou. Potkat jste tu mohli lidi všech věkových kategorií, zájmů i životních postojů, od neziskovkářů, přes studenty a manažery až po techniky a vědce. Ti všichni dohromady posedávali na trávě, postávali u stánků, bavili se o jídle, ochutnávali netradiční pokrmy a užívali si všeho, co festival nabízí. To vše umocňovalo letní počasí, které se opravdu povedlo.

20160521_104202

Extrem Food Festival přilákal zkrátka každého, kdo měl v sobotu čas a sbíhaly se mu sliny na něco speciálního. Jedinou slabinou akce byl jen fakt, že krásná červená trička s logem festivalu, které na sobě měli organizátoři, nebyla k prodeji. Prý snad příští rok. Prý pokud se letošní ročník povede. Tak myslím, že už teď se můžeme těšit na další várku „extrémní” kuchyně v Brně. Já budu u toho.

20160521_120344

Foto: Lucie Hušková

Autor: Lucie Hušková

Sdílet příspěvek na

Odeslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *