Foie gras, čokoláda, kachna i prosecco: Co se v Brně servíruje na Valentýna

Svátek zamilovaných klepe na dveře, a tak je nejvyšší čas přemýšlet, kam pozvat svoji drahou polovičku na romantickou večeři. Pokud jde o Valentýna, brněnská gastroscéna je naštěstí pozitivně naladěná, takže s trochou nadsázky se dá říci, že vyrazit můžete v podstatě kamkoliv. Přesto máme pár tipů, pokud si chcete dopřát ještě o něco intenzivnější gastronomický zážitek.

Na začátek jedna praktická rada: „Bez rezervačky do restaurace nelez.” Než se kamkoliv vydáte, zamluvte si raději místa. 14. únor je mezi lidmi, zvlášť mezi těmi ve dvojicích, populární a podniky bývají plně obsazené. Jistota je jistota. Ale teď už k tomu, co valentýnské Brno v úterý servíruje…

red-love-heart-valentines

Tak například v restauraci Forhaus si můžete vychutnat „Lásku mezi kapkami Prosecca”. Pro dámy je připravena raviola z kozího sýra, Nicoise salát, silný hovězí vývar, filet z marinovaného pstruha a jako sladká tečka pak katalánský krém s pečeným pomerančem. Pro pány je tu zeleninový tartar, carpaccio z hovězí svíčkové, karotkový krém se zázvorem, konfitovaná jehněčí plec s houbovým demi glace, a nakonec makový závin s vinným šodó. To vše za doprovodu vybraných italských šumivých vín.

Restaurace Castellana Trattoria letos servíruje „Čokoládového Valentýna”. Čtyřchodové menu, připravené společně s šéfcukrářem Martinem Beránkem, se skládá z foie gras, lanýžové pasty trenette, pomalu pečeného roštěnce na zelenině nebo mořského vlka s krevetami a čokoládového dezertu. Všechny pokrmy se na valentýnský večer budou snoubit s prvotřídní čokoládou a vybranými víny.

I v ristobaru Retro Consistorium si páry pochutnají na speciálním valentýnském menu. Romantiku tu bude doprovázet tagliata z kančího karé s malinami, taglioline s omáčkou z pečené červené řapy a kozího sýru, kachní prso s mrkvovým pyré nebo mečoun s bramborovo-lanýžovým krémem, čokoládový mousse s camalansi želé a šampaňské Veuve Clicquot Rosé.

V Borgu Agnese připravili pro zamilované gurmány dokonce osmichodové menu. A že si šéfkuchař dal opravdu záležet, svědčí už struktura večeře: ústřice, foie gras, kachní consommé s krevetami, mořský ďas, kuřecí prso sous vide, presovaná jehněčí plec, kozí sýr s řepou, a nakonec čokoláda s malinami a passion fruit. Jednotlivé chody budou samozřejmě doprovázet snoubená italská a moravská vína.

Výtečného gastrovalentýna oslavíte také v Pavillonu. Tady servírují marinovaného norského lososa, carpaccio z hovězí svíčkové, květákový krém s grilovanou krevetou, pošírovanou tresku Skrei, grilovanou divokou kachnu s omáčkou z foie gras a na konci malinovou variaci. Kromě večeře se dámy dočkají i malé pozornosti, pro oba je pak připraven ještě koktejl v Runway baru.

Chystáte se na Valentýna do Jakoby? Tak to se můžete těšit na paté s kachními játry a vínem Madeira, jemné hřibové cappuccino s lanýžovou pěnou, turnedo z platýze nebo vepřovou panenku sous vide a jako dezert nugátový dort s malinovým coulis.

Svátek zamilovaných si vychutnáte i v La Bouchée, kde na vás čekají krevety s tuňákem, consommé z farmářské drůbeže, limetkový sorbet, srnčí hřbet s kaštany a vanilková panna cotta s čokoládou a višněmi. Také Noem Arch slaví Valentýna, a to v podobě carpaccia z jesetera, krevetového cappuccina, hovězího steaku Maminha s flan de foie gras a fondantu z bílé čokolády a čerstvých malin.

Pokud máte rádi restauraci Konfit, i tady se dočkáte valentýnského menu. Podává se pomalu pečený králičí hřbet, jemný dýňový krém, limetková zmrzlina, telecí hřbet pečený na kosti nebo steak z tuňáka smažený v tempuře. Váš večer pak zakončíte láskyplným dortíkem s malinovým coulis.

Máte tipy i na další zajímavé valentýnské kousky? Napište nám je do komentáře. Přejeme vám, abyste Valentýna oslavili s plným bříškem, protože jak praví staré známé pořekadlo: „Láska prochází žaludkem.” A s tím nemůžeme jinak než souhlasit 🙂

Foto: pexels

Autor: Lucie Hušková

Sdílet příspěvek na