Když se snoubení vyvede na jedničku: mini pokrmům od Pilátů to s víny Neustifter slušelo

Přiznám se bez mučení: když jsem si lístek na degustaci vín rakouského vinařství Neustifter v Café Pilát  kupovala, hnal mě především zájem o poznání tohoto rodinného vinařství, s jehož produkcí jsem se během let různě setkávala, ale snad nikdy neměla možnost zkusit více než jeden, dva vzorky za večer. Zájem byl zesílený tím, že vinařská vesnička Poysdorf mě několikrát svou malebností zaujala i při jejím pouhém průjezdu na trase Brno – Vídeň. Ale že za vstupné 380 Kč dostanu kromě super výkladu od Moniky Neustifter (dcery majitelů) nejen pět poctivých vzorků, ale také jejich snoubení s malými jídly a chuťovkami, mě překvapilo až asi den před degustací, když jsem se pořádně podívala, na co že to vlastně jdu. A to snoubení opravdu povedené, přitom nikterak komplikované, určitě může být inspirací, když se budete chtít vytáhnout před návštěvou.

Neustifterdegulist

Ochutnávku jsme začali možná trochu netradičně růžovým vínem, logika byla ale jasná: jednalo se o nejsušší vzorek, základní víno z řady KLASSIK. Růžovky ve vinařství Neustifter vyrábějí zásadně jen z odrůdy Cabernet Sauvignon. Konkrétně u tohoto vzorku z roku 2015 ležel rmut na slupkách pouze šest hodin, což však díky malým bobulím stačilo k tomu, aby měl slušně růžový (nikoliv jen narůžovělý) odstín. K vínu se podávaly malé profiterolky plněné ricottou a přelité ovocnou polevou, které s vínem krásně korespondovaly.

rose

Z řady EXKLUSIV, ve které nabízí vinařství podle svých slov již vína výraznější, vícevrstevnatá, byl pak druhý vzorek: Sauvignon 2015. Hrozny nechali Neustifterovi ve vinici záměrně méně nazrát, aby výsledné víno působilo svěže. Působilo. Ale úplně jiným dojmem, než třeba novozélandský Sauvignon, který popíjím při psaní tohoto textu. V tomto vzorku bylo cítit spíše zelené ovoce. Většina by asi řekla angrešt, ale já osobně jsem si napsala jablko, za což by se na mě možná spousta someliérů škaredě podívala. Víno doplnily tyčinky z listového těsta plněné ančovičkami a opět: velmi příjemná kombinace. Tento vzorek pro mě byl asi nejlepším z večera, ale jakožto fanynka Sauvignonu možná nedokážu být objektivní. Vína mi totiž chutnala všechna a vlastně jsem si pak opomněla na závěr degustace poznačit, které nejvíce.

To jsem u jídla ani nemusela. Suverénně u mě totiž vyhrál hlavní chod, podávaný kuchařkou přímo před námi. Tak skvěle do křupava vypečený vepřový pupek jsem snad ještě nejedla. Olivy v pečivu byly asi zbytečné (ač jako takový byl chleba rozhodně skvělý), ale spárování s Veltlínským zeleným (opět řada EXKLUSIV) bylo dokonalé. Šampion Valtických vinných trhů pocházel z hroznů vypěstovaných na nejstarší viniční trati v Poysdorfu (Rösselberg založili již ve 13. století).

dieta

Druhý – tentokrát již polosladký – Veltlín z řady TERROIR se sice medailí ani takovýmto původem propagovat nemůže, nicméně v kombinaci s modrým sýrem doplněným o ořechy, fíky a datlový sirup byl opravdu zážitkem. Sýr totiž cukry pocitově utlumil a vznikla skvělá chuťová harmonie: pravidla snoubení dodržena na jedničku.

Degustaci jsme zakončili červeným vzorkem, které tvoří přibližně 30 % produkce Weingut Neustifter (a v Poysdorfu se jedná spíše o výjimku: bílé odrůdy nad modrými převažují mnohem výrazněji). Na talířku jsme tentokrát našli sušené hovězí závitky plněné olivovou tapenádou. „S tím jídlem mi ta Frankovka chutná ještě více než normálně,“ ocenila perfektní češtinou poslední snoubení samotná vinařka. A já jsem byla snad i ráda, že se mnou na tuto degustaci nikdo z kamarádů nešel. Pak by si ke mně totiž Monika Neustifter asi nepřisedla a já bych se tak nedozvěděla spoustu zajímavých informací: třeba tu, že už více než 10 let dávají všechna, a to i červená vína, pouze pod šrouby. Nebo že kdysi pracovala v jednom nejmenovaném moravském vinařství. A kdyby vám bylo líto, že jste o tuto akci přišli: vína z produkce Karla Neustiftera můžete v Café Pilát ochutnávat minimálně celý červenec. Já si je ráda přijdu připomenout.

poslednisousta

Foto: Eva Kneblová

Autor: Eva Kneblová

Sdílet příspěvek na

Odeslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *