Květen 2016: Gastronomické akce, které byste neměli zmeškat

Letošní květen bude pro všechny milovníky dobrého jídla velmi náročný. Děje se toho totiž opravdu hodně: od pikniků a food festivalů až po pojídání hmyzu. Abyste se v tom vyznali, připravili jsme pro vás stručný přehled.

7. – 8. 5. BOSCH FRESH FESTIVAL BRNO

Fresh Festival se v minulých letech konal pouze v Praze, Plzni a Pardubicích. Letos poprvé přichází do Brna a návštěvníky láká hlavně na hvězdy české gastronomie: v rámci programu vystoupí např. Zdeněk Pohlreich, Petr Koukolíček nebo Karolína Kamberská. Festivalu se zúčastní kolem 20 brněnských restaurací, které budou prezentovat speciální menu. Vstupné stojí lidových 100 korun. Veškeré informace najdete na webových stránkách.

1509650_1151373851550303_5416312917079567764_n

14. 5. THE FILTER, FESTIVAL KÁVY

Kolem kávy se toho v posledních letech děje opravdu hodně, a co teprve v Brně! The Filter nabídne přednášky profesionálů ze světa kávy, cuppingy, espresso bary, brew bary, stánky domácích i zahraničních pražíren a kaváren. Organizátoři mysleli na milovníky kávy i na naprosté laiky: z programu si vybere každý. Vstupenky jsou k dispozici ve vybraných kavárnách a budou vás stát 200 Kč. Více info zde.

13103487_857709317689767_6852134039087890161_n

14. 5. FOODPARK

Na Foodpark si v Brně můžete zajít každou druhou sobotu a nakoupit skvělé výrobky nadšených amatérů i profesionálů. Najdete tu sušené maso, těstoviny, koření, domácí sirupy, limonády a mnohem víc. Ve venkovních prostorech si můžete dát něco dobrého k jídlu, pivko a vyhřívat se na slunci. Krásné zpestření víkendu.

14. 5. LUŽÁNECKÝ GULÁŠ FEST

Guláš k české kuchyni prostě patří, i když spíše všeobecnou oblibou než původem. Myslíte si, že vás guláš je ten nejlepší ze všech? Můžete to všem dokázat v Lužánkách, kde se bude kromě bohatého kulturního programu konat také soutěž o nejchutnější guláš.

15. 5. OLOMOUC GARDEN FOOD FESTIVAL

Po loňském úspěchu, který organizátoři tak úplně nečekali, se letos návštěvníci v Olomouci dočkají rozšířené výstavní plochy, větší nabídky restaurací i rychlejšího odbavení u pokladen a směnáren (vstupné stojí 100 Kč v předprodeji, 150 Kč na místě).

Pro návštěvníky uvaří jak tradiční, tak méně známé restaurace z Olomouckého kraje i z dalších koutů Česka, chybět nebudou ani kuchyně zahraniční. Konečně se v Olomouci představí Jan Punčochář z pražského Grand Cru Restaurant & Bar, jehož festivalovému menu vévodí ústřice. Typické španělské pokrmy různých regionů představí projekt El Romero a španělský kuchař Enrique García Tejada. Novinka na olomoucké gastro mapě Lobster Bistro nabídne plejádu pochoutek od jehněčí klobásky, přes krk z černého prasete až po marinovaného sivena s grilovanou brioškou. Svého druhu unikátem českých food festivalů bude opět menu univerzitní menzy, která sází na dýňovou polévku, jelení guláš nebo hovězí líčka.

21. 5. RESTAURANT DAY V PIKNIKBOXU

Restaurant Day probíhá čtyřikrát ročně v předem ohlášený den a dočasnou restauraci si může otevřít prakticky kdokoliv. Stačí rozložený stůl na trávníku, deka v městském parku, gauč či stoličky před domem na rušné ulici. Tenhlo koncept funguje celosvětově a my jsme moc rádi, že se konečně dostal i do Brna. Mezi odvážnými kulináři se představí Děvče u Plotny, Makronky od Hanky, Chinatown, Edosushi nebo třeba Mňam a Mňau.

13178565_464664150405598_8932975749386484871_n

21. 5. EXTREM FOOD FESTIVAL

První ročník Extrem Food Festivalu přinese do Brna extrémní kuchyni: hmyz, chili ale i exotickou kuchyni. Pokud vám tedy pojídání brouků nic moc neříká, nebojte se, ze široké nabídky pokrmů si určitě vyberete. Těšit se můžete na mexickou, thajskou, arabskou, korejskou i vietnamskou kuchyni. Vstupné vás bude stát 130 Kč.

28. 5. – 29. 5. SLAVNOSTI MOŘE

Na konci května se koná již pátý ročník gurmánské akce Slavnosti moře, tentokrát s podtitulem 5. Vlna Tsunami. Návštěvníci se mohou těšit na nesčetné množství rybích pochoutek připravovaných kuchaři z Bistra Ocean48. Vstup na akci je zdarma, platit za pokrmy se dá pomocí speciálních předem nabitých náramků, které je možno pořídit ve všech provozech Ocean48 od 5. května.

580354_917453611686278_1776453936480924868_n

Fotografie: Bosch Fresh Festival Brno, The Filter, Piknikbox

Autor: Edita Zeit

Původně jsem chtěla učit literaturu nebo překládat, ale po studijním pobytu ve Francii jsem se pod vlivem své paní domácí zbláznila do gastronomie a od té doby bedlivě sleduju českou i světovou gastronomickou scénu. S přítelem máme blog Oh My Chef a velím projektu Dinner Club: organizuju každý měsíc večeře v pražských restaurací. Ve zbývajícím čase pracuji jako copywriter, správce sociálních sítí/občasný překladatel v gastru. Vím o všem, co se v oboru šustne: mnohdy i o tom, co bych radši nevěděla. Všechny články autora

Sdílet příspěvek na