Milovník vína: Nevinná předsevzetí

Vážení přátelé – scházíme se společně poprvé v roce 2017. Většina z nás už stačila vystřízlivět a poprat se s kocovinou, někteří odvážnější dokonce dorazili i do práce. Věřím, že jste si vánoční svátky užili, potkali se po roce s rodinou, přáteli a trošku jste si odpočinuli od pracovní každodenní rutiny. Nejdříve jsem chtěl v tomto textu bilancovat a hodnotit uplynulý rok. Z pohledu čísel, úspěchů, prodaných lahví, vyškolených sommeliérů a já nevím čeho všeho. Poděkovat všem spolupracovníkům, nastavit priority pro nadcházející období, určit si cíle, motivovat. Ano, ano motivace, úspěch, výše konta, sociální postavení, kariérní postup, společenský žebříček, sebereflexe.

Prvního ledna jsem doma odpoledne pracoval, tak nějak mi to nedalo, říká se jak na Nový rok tak po celý rok. Psal jsme nějaké texty a najednou se mi přes messenger ozval kamarád z Vietnamu. Tráví tam poslední dobou vždy velkou část roku, vlastně si ani nepamatuji, kdy byl naposledy tady u nás doma. Jak sám říká, jezdí se tam nadechnout. Popisoval mi již po několikáté ten úplně jiný život, který tam lidé žijí. Respektive prožívají. Jiné hodnoty, jiný čas. Jiný svět. Výše konta nehraje roli. Rád by, abych za ním někdy přijel, také se nadechnout. Prý by mi to do nadcházejícího roku Ohnivého kohouta prospělo.

Kohout je moje znamení a prý na mne i perfektně sedí. Takže je to tak trochu i můj rok. Po té turbulentní a náročné opici (teď myslím právě končící rok čínského horoskopu – ne vaše stavy po Silvestru) přichází uklidnění. Kohout přeje rodině, soukromí a harmonii. Nechá nás objevovat vše nové, je kreativní, odvážný. Je vtipný, dobrosrdečný a společenský. Hlavním rysem tohoto roku má být rovnost a nezávislost. Je to můj rok a jako takový ho přeji i vám. Dejme si společné předsevzetí, stát se v roce 2017 zase o krůček více nezávislí. Nezávislí na výši konta, kariéře, představ a hodnocení všech okolních a pro nás osobně vlastně nedůležitých arbitrů. To bude náš největší úspěch.

Kohout je ale také trochu egoistický, takže několik mých osobních představ bych rád do Vašich životů importoval. berte to jako taková nevinná předsevzetí. Pokud je budete plnit, potěšíte mne i sebe. Pokud ne, také se nic nestane. já o tom stejně vědět nebudu.

1. Budete pít s přáteli! 

Víno je společenský nápoj. Jako takové miluje radost, prostředí přátel, život. Zapomeňte na samotářské upíjení ze sklenice někde v rohu na gauči! Vyražte s přáteli někam do vinárny, na degustaci, nebo na dobré jídlo snoubené s vínem. Nenechávejte si zážitky s vínem spojené pro sebe. Sdílená radost je totiž ta největší!

2. Připravíte přátelům soukromou degustaci!

Pamatuji si na svoje první pokusy s degustacemi pro kamarády, jak jsem se na to připravoval, vymýšlel témata, učil se. Bylo to úžasné, povznášející. Zkuste si tedy také namyslet a uspořádat soukromou degustaci. Není to nic složitého, vyberte vína, která máte rádi, kterým věříte a chcete představit. Uvařte něco dobrého. Pozvěte přátele. Vyzkoušejte si i nějaké to snoubení, materiálů o tom bylo už napsáno, stačí hledat a na vlastním těle odzkoušet. A hlavně si prosím o těch vínech povídejte, říkejte své názory. A dobře se bavte.

p1030811

3. Nebudete pít sladké sekty nebo sladká červená vína!

Tak tady prosím bez debat. Jsou věci, které se prostě nedělají. Říká se, že červené víno se zbytkovým cukrem je jako incest – je to příjemné, ale nemělo by se to dělat. Je to úplně proti filozofii červeného vína, proti jeho charakteru. A co se týká sladkých sektů – schválně si spočítejte kolik kostek cukru naleznete v lahvi klasické Bohemia Demi sekt. Protože cukr v sektech není tzv. zbytkový, přírodní. Je tam dodaný při expedici vína v rámci ladění jeho chutí a konečné podoby. Ve většině takto sladkých sektů je pouze z jednoho jediného důvodu, aby byly vůbec pitelné. Bílá vína si probereme 2018 😉

4. Budete vybíraví!

Za několik posledních let se úroveň gastronomie na Moravě docela zvedla. Už se nenajíte dobře pouze v několika vybraných restauracích, ale najdete i spoustu dalších zajímavých projektů. S čím tady ale ještě pořád trošku bojujeme, a to především u nás v Brně, je kvalita a úroveň konzumace vína. Je to paradoxem, že hlavní město vesmír.. pardon Jižní Moravy, je na tom stejně, jako kovářova kobyla. Dobré víno neznamená, že vám ráno není blbě a nebolí vás hlava. Dobré víno znamená opravdu dobré, výrazné, plné, šťavnaté. Takové, aby se nejen dobře pilo, ale příjemně vás překvapovalo každým douškem, mohli jste do nekonečna objevovat jeho kouzlo. Takže prosím vás – nebojte se říkat svoje názory a buďte vybíraví. Když vám něco nebude chutnat, ozvěte se. A nezapomeňte, vínu opravdu nesluší výčep někde v drogerii, večerce či trafice.

5. Pořídíte si pořádný sommelierský nůž!

S tenkou, dlouhou spirálou, dvoupolohový. Dobrý stojí cca 150 Kč. Ničím jiným totiž víno otvírat nejde. Bez odmlouvání – nejde!

pulltex-img

6. Uděláte si vinařský výlet!

Doporučuji až přijde teplejší počasí a hlavní sezóna. Ono i během ní má většina moravských vinařů zavřeno, a teď byste se tuplem nikde nedobouchali (myšleno na vrata). Vydejte se s přáteli na jižní Moravu, navštivte pár sklípků. Nejlépe po vlastní ose. Nebo si najděte příjemnou, komornější akci v menší vinařské obci. Nabídka je nepřeberná. Zapomeňte ale na monstrózní akce typu mikulovské vinobraní či otevřené sklepy v Bílovicích. Jedete si přece užívat, povídat s vinaři, něco se dozvědět, ochutnat výborná vína a nasát tu pravou atmosféru. Ne se tlačit ve frontě na pohárek mnohdy podprůměrného vína a místo jídla se plnit „tradičním gyrosem“ či mekkou naší festivalové kuchyně – langošem se sýrem.

01052007345

7. Naučíte se vařit!

Ha – doteď jste to měli jednoduché, ale toto už zavání opravdovou prací. Ne nebojte, nechci abyste se stali šéfkuchaři. Ale umět uvařit nějaké opravdu dobré jídlo, třeba jenom jedno, a hlavně si to pořádně užít. To vše ve cás probudí ještě větší zájem o gastronomii. A nezapomeňte vařit s vínem. Ať jako přímou součástí vybraných pokrmů, tak především jako akcelerátorem vaší představivosti a kreativity. Jestli si nebudete jistí výběrem vína a případným výsledkem vašeho snažení, můžete mi napsat, přijdu ochutnat.

První část tohoto předsevzetí není určena absolventům kurzů Divoké vařečky. to bych si opravdu nedovolil Vás chtít urazit. Já bych se měl učit od Vás.

8. Vyzkoušíte si sabráž!

Toto prosím na vlastní nebezpečí!

sabre_champagne_rembrandt_hotel_8th_avril_20100441

A za deváté dáme něco speciálního. Nebo už se začínáte ztrácet a máte pocit, že už je toho na vás moc? Propadáte beznaději? Nebojte, nenechám vás v tom samotné. Všechna předsevzetí si společně rozpracujeme, vysvětlíme a prakticky vyzkoušíme. A mnohá další. To je mé předsevzetí do roku Kohouta na blogu Divoké vařečky. Máte se na co těšit. Ano, to je ono!

9. Těšte se!

Autor: Martin Procházka

Sdílet příspěvek na

Odeslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *