Zná to asi každý z nás. Vánoce si bez patnácti druhů cukroví ani neumíme představit. A co teprve, když další sladké kousky nasbíráme od babiček, tetiček a kamarádek. U vánočních pohádek si mlsání sice užíváme, ale jakmile se překlene nový rok, už ho nemůžeme ani vidět. V lednu se pak stává, že nám doma zbývá hromada nesnězeného cukroví a my nevíme, co s ním. Proto máme pár užitečných tipů, aby přebytečné sladkosti nemusely do popelnice.
Jako těsto na koláč nebo náplň do závinu
Jednou z možností je ho „recyklovat”. Když už jednou taková dobrota vznikla, proč z ní nevytvořit něco podobně dobrého? Veškeré cukroví můžete totiž rozemlít či nastrouhat na jemný prášek, ten si pak uchovat v lednici a přidávat dle libosti jako ingredienci do různých buchet, koláčů, řezů nebo závinů. V podstatě vám nahradí mouku, cukr a leckdy i koření. Cukroví jde využít jako těsto i jako náplň.
V prvním případě můžete vyzkoušet koláč, kdy prášek z cukroví smícháte s máslem a upečete jako korpus. Náplň už je pak na vás, ale osvědčila se třeba tvarohová s vanilkou a kakaem nebo ovocná. Pokud vám zbyly perníčky, můžete je rozemlít a zkusit přidat jako součást náplně do ovocného závinu, kterému dodají pravý vánoční nádech. Případně pokud vám zbyl také rum z vánočního grogu, můžete ho smíchat s nastrouhaným cukrovím a marmeládou jako náplň piškotových řezů. Ze vzniklé sladké směsi můžete podle své fantazie vytvořit i nový druh cukroví, na který jste právě dostali chuť.
Cukroví z mrazáku ke kávě i k létu
Jestliže nechcete přebytečné cukroví zpracovat tímto způsobem, můžete ho s klidným srdcem zamrazit a dát si ho později, až zase přijde chuť. Obecně ale platí, že je lepší ho spotřebovat do půl roku, protože do příštích Vánoc bude mít nejspíš svoje nejlepší časy za sebou. Vyplatí se mrazit po menších množstvích a v plastových krabičkách, které odolají mrazu. Krabičku můžete také vyložit alobalem. Mikrotenovým sáčkům se radši vyhněte, protože v nich cukroví promrzne, vysuší se a už nebude tak lákavě dobré, spíš naopak. Také pozor na to, které druhy cukroví dáte do mrazáku, protože ne všechny jsou ke zmrazení vhodné. Třeba tučné krémové cukroví se moc zmrazit nedá, protože tuk snadno zežlukne.
Kouzlo cukroví v mrazáku je skvělé. Sladkým kouskem Vánoc si totiž můžete zpestřit třeba odpolední kafíčko nebo si ho dát v létě, kdy bude příjemným rozptýlením a připomene vám, že už za půl roku zase přijde Ježíšek 🙂
Foto: Pexels