Recept: Boží milosti

Masopustní období je spjato s veselím a přípravou rozličných pokrmů (od zabíjačky až po koblihy). Patří sem i toto tradiční pečivo, které se svým složením liší podle regionu, ale vždy si zachovává typickou křehkost a poměrně jednoduchý a rychlý způsob přípravy. Receptů na milosti naleznete nespočet, zjistíte, že někde se používá droždí, víno, pivo, rum, smetana, pomerančová či citronová kůra, zkrátka jiný kraj, jiný mrav. Toto křehké obřadní pečivo, které bylo zvykem nosit i ženám v šestinedělí, se smažilo na sádle a obalovalo v cukru. My doma milosti nesmažíme, už vlastně ani nevím proč, nějak jsme si zvykli na to, že je upečeme v troubě a jsou stejně dobré. Krásně křehké, zkrátka návykové.

Co budeme potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 300 g změklého másla
  • 3 žloutky
  • 100 ml bílého vína
  • Špetku soli
  • Moučkový cukr na obalení nebo na posypání, můžete jej smíchat s vanilkovým cukrem

Smícháme mouku, máslo nakrájené na kostičky, žloutky, víno a sůl. Z hmoty vypracujeme hladké těsto. Můžeme ke zpracování použít i robota, ale vzhledem k antistresové konzistenci těsta doporučuji použít ruce. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přibližně hodinu odpočinout v lednici.

IMG_5395

Odleželé těsto rozdělíme na několik částí a z každé vyválíme tenoučké pláty (cca 1 mm), ze kterých rádýlkem vykrajujeme obdélníčky, každý dílek několikrát nařízneme (ne rozříznout, viz foto). Někde je zvykem milosti překroutit nebo je vykrajovat do různých tvarů, jak jsem uvedla výše, existuje tolik variant, jak na ně, že žádná nemůže být špatná. Nyní se můžete rozmyslet, jak milosti připravíte, klidně vyzkoušejte oba dva způsoby přípravy a uvidíte, co vám chutná víc.

IMG_5398

Zaprvé osmažíme boží milosti na sádle či oleji, doporučuji vyšší vrstvu oleje, tak jako když smažíme koblihy. Teplé je obalíme nebo posypeme pořádnou vrstvou moučkového cukru. Zadruhé můžeme boží milosti upéct v troubě, což je o poznání zdravější varianta a nemusíme mít výčitky z toho, že tu jednu a půl kostky másla ještě osmažíme na sádle. Pečeme cca 10 – 12 minut při 170 °C, měly by chytnout „narůžovělou barvu“ a budou v troubě krásně šumět. Ještě teplé je obalíme nebo posypeme moučkovým cukrem. Nejlépe chutnají čerstvé, takže hravě do nich, než nám začne ten půst.

IMG_5403

Foto: Eva Jourová

Autor: Eva Jourová

Sdílet příspěvek na

Odeslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *