Recept: krémová dýňová polévka

Někdy mám pocit, že na konci října se můžou všichni zbláznit, jenom aby si uvařili dýňovou polévku. Je to hodně dané tím, že obchody propagují nabídku dýní. Hádejte kvůli čemu. No jasně, kvůli Halloweenu.

Jenže dýně seženete celý podzim a při správném skladování si můžete dýňovou polévku uvařit třeba i uprostřed zimy. Dýně má ráda teplotu okolo 15 °C, ale nedávejte ji do lednice, tam je na ni moc vlhko.

Nachystejte si:

350 g očištěné dýně
1 malou cibuli
40 g másla
1 lžičku cukru
200 ml smetany ke šlehání
500 ml zeleninového vývaru
sůl a muškátový oříšek

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Dýni rozkrojte, očistěte od slupky a dužinu se semínky vyškrábejte – dobře to jde klasickou polévkovou lžící. Potom dýni nakrájejte na asi půlcentimetrové kousky. Díky tomu budete mít polévku uvařenou coby dup.

V hrnci si rozpusťte máslo, přidejte cibuli a 2–3 minuty ji poduste. Nezapomeňte ji občas promíchat.

K opečené cibuli přidejte dýni nakrájenou na kousky, pocukrujte, zvyšte plamen a 5 minut opékejte, aby dýně změkla. Zalijte vývarem, přidejte smetanu a přiveďte k varu. Vařte 15 minut.

Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Podle chuti osolte a párkrát do polévky strouhněte také muškátového oříšku.

_fotor_147984544954787

Na talíři můžete polévku posypat opraženými dýňovými semínky, zakápnout dýňovým olejem nebo podávat s chlebovými krutonky s bylinkami.

Foto: Lenka Kenjová

Autor: Lenka Kenjová

Sdílet příspěvek na