Report: Den otevřených ústřic

Pamatuji si to jako dnes. Můj první den otevřených ústřic. Dlouho jsem se připravoval. V Hornbachu jsem nakoupil dva páry pevných kožených rukavic, v rybářských potřebách krásné neoprénové kalhoty, zelený rolák a slušivou maskáčovou vestu. V knihkupectví jsem sehnal výbornou knihu o světových oceánech, kde ústřicím věnovali celou kapitolu. Jako poslední jsem ještě v jakémsi kamarády doporučeném armyshopu koupil zálesácký nůž, pro jistotu rovnou s kompasem na konci rukojeti. Už jsem se párkrát domů z párty vracel, a vím jak je někdy těžké najít správný směr. Večer před samotnou akcí jsem strávil sledováním dokumentů o lovu ústřic a jejich úpravě v gastronomii. Nemohl jsem vůbec dospat. Ale byl jsem připraven, teoreticky i prakticky. Tedy alespoň jsem si to myslel.

20161003_121556

Když jsem šel v neděli 9. 10. 2016 na již v pořadí šestý ročník tohoto svátku mé oblíbené pochoutky, byl jsem notně uvolněnější než tenkrát. Oblečen do těch správných značek se správnými logy, elegantní sáčko, bez rukavic. I speciální nožík mi na místě půjčili, takže stačilo být vybaven pouze příjemným úsměvem, dobrou náladou a pár vizitkami. Den otevřených ústřic konaný v prostoru restaurace Koishi a vinného baru Petit Cru je totiž především společenská událost. Pro mne osobně dokonce jedna z nejzajímavějších a nejprestižnějších gastro-společenských událostí v Brně. Tomu sice odpovídá i vstupné 4 300 Kč a každoroční tlačenice o vstupenky, ale stojí to za to.

20161009_162120

Celá akce je koncipovaná jako jedna velká, nekontrolovaná pojídárna ústřic a pití úžasných bublinek nebo rieslingů. Začátek akce je ve 13:00, konec v nedohlednu. Během dne můžete kromě ústřic – letos jich bylo na 12 různých druhů, z Bretaně, Irska či Normandie – ochutnávat i další zajímavé pokrmy a delikatesy připravené přímo restaurací Koishi, tak dodané a prezentované partnery akce. Letos se zde mimo jiné předvedli brněnští specialisté na dovoz španělských dobrůtek a vín ze společnosti Bonovino, kde sladký úsměv prezentující slečny Míši nádherně doplňoval příjemně pikantní a kořeněné španělské sýry a uzeniny. Nechyběl ani tradiční partner snad všech akcí konaných pod patronací Koishi nebo Petit Cru – Pastikarna.cz zastoupena jako obvykle přímo manželi Jelínkovi. O welcome drink se postaral Jarek Gala z Bavor na Pálavě se svým výborným sektem. K pití bylo připraveno kromě bublin i několik výborných rieslingů z různých německých vinařských oblastí, takže i já jsem byl navýsost spokojený. Navíc bylo všeho co hrdlo ráčí, a přes veškerou moji snahu pití ne a ne dojít.

14462970_10154646592779626_2653053593146949591_n

Aby to všechno nebylo jenom o jídle a vínu, doprovází celou akci výborně koncipovaný program, jehož průvodcem je duo herců Tomáš Matonoha a Pavel Liška. Vše odstartovalo porcováním krásných, bezmála 2 metry dlouhých mečounů. Ty ostatně bylo poté celé odpoledne možno po kouskách konzumovat připravené na grilu. Sportovní typy měly možnost zazářit v soutěži rychlosti otevírání ústřic, která probíhala celé odpoledne až do superfinále. Pravidla byla velmi jednoduchá – co nejrychleji otevřít správným způsobem 3 ústřice a neuříznout si přitom ruku. S přibývajícím odpolednem (rozuměj alkoholem) jsem soutěžící opravdu obdivoval. Nám normálním účastníkům, kteří sportovní aktivity sledují spíše se skleničkou v ruce a z dostatečné vzdálenosti, byla určena tombola z našich vstupenek. Asi Vás nepřekvapí, že jsem vyhrál tři lahve rieslingu z Rheingau – takže to bylo určitě poctivě losováno.

14650554_10154650923039626_6286051619517955592_n

A jak akci zhodnotit? Pokud se rádi bavíte, dobře jíte a pijete kvalitní vína, akce je určitě i pro Vás. Za cenu, kterou zaplatíte, dostanete opravdu hodně. Pokud to tedy umíte ocenit. Zároveň máte úžasnou příležitost se zmrzačit při otevírání všech těch různorodých a pokaždé trošku jiných ústřic (týká se především šikovných jako jsem já). Potkat přátele, poznat nové lidi. A hlavně prožít úžasnou neděli. A těch neděl, kdy můžeme v Brně zažít něco opravdu fajn je pořád ještě málo. Sami určitě znáte ten pocit prázdného města, hledání nějaké otevřené dobré restaurace na nedělní sváteční oběd. Tuto neděli to ve městě žilo. Tedy alespoň na Údolní. Tak příští rok nashledanou.

20161009_170350

Foto: Martin Procházka

Autor: Martin Procházka

Sdílet příspěvek na

3 komentáře

  1. Vazeny pane Prochazko,

    pozorne jsem si procetla Vas prispevek a povsimla jsem si, ze jste vubec nezminil ucast spolecnosti top for trade s.r.o, tradicniho partnera a dovozce italskych produktu na teto brnenske spolecensko-gastronomicke udalosti.
    Mohu se zeptat z jakoho duvodu jste tuto skutecnost uplne vynechal?

    S pozdravem a pranim pekneho vecera

    Dana Caminati Hlavinkova

    Publikovat odpověď
    • Krásný den paní Hlavinková

      Jelikož jsme spolu už mluvili telefonicky, tak pouze krátce, aby nezůstala otázka bez odpovědi. Do textu jsem záměrně napsal „mimo jiné“, protože bylo nad moje síly, pamatovat si všechny prezentující či všechny součásti programu. Nejste jediní, o kterých jsem se nezmínil, něco jsem nestihl, něco mi nezůstalo v hlavě (především proto, že to bylo třeba pro mne nové či neznámé a žádný seznam ani na vstupence ani na promu akce nebyl, tudíž nebylo z čeho nějaký kompletní seznam vytvořit). Není v tom nic záměrného, je to stejné, jako když napíšete reportáž z akce, kde se prezentuje 20 vinařů – také nevyjmenujete všechny, pouze ty, kteří Vám zůstanou v hlavě, případně je znáte a je pro Vás jednoduché, si je x-dní po akci vybavit. Tento blog je naše soukromá aktivita, nejsme placeni ani pořadateli akcí, ani vystavovateli, na akce chodíme za své vlastní peníze, nikdo nás na ně jako „novináře“ nezve, tudíž ani nemusíme splňovat nějakou vyváženost či informovat důsledně o tom, co vše na akci bylo. K tomu slouží případné PR články placené pořadateli těchto akcí, určených ale pro jiná média, než jsem my. Jde o náš soukromý pohled na věc, jak jsme to cítili, prožili.

      Publikovat odpověď
  2. Vazeny pane Prochazko,

    dekuji Vam za odpoved. Z Vaseho clanku nebylo zrejme, jestli prispevek pisete jako novinar, foodblogger nebo sommelier. Skutecnost, ze se jedna o Vasi soukromou aktivitu vse vysvetluje.

    K nahlednuti Vam posilam link se seznamem partneru, ktereho jste si pravdepodobne nevsiml.

    https://www.facebook.com/koishi.cz/photos/a.10154650922244626.1073741850.86349674625/10154650922909626/?type=3&theater

    S pozdravem

    Dana Caminati Hlavinkova

    Publikovat odpověď

Odeslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *