Vánoční cukroví: výlet do historie pečení

Vánoce jsou tu už za pár dní, a tak jsme zase trošku zapátrali po nějakých gastro zajímavostech. Tentokrát jsme si vzali pod lupu tradici pečení vánočního cukroví. Věděli jste třeba, že první cukroví na světě se vyrábělo z ovoce? Nebo že původně chránilo lidi a jejich příbytky před zlými silami? Tak se do naší exkurze pojďme s chutí pustit…

Možná byste řekli, že tradice pečení vánočního cukroví je staré jako lidstvo samo. Ve většině případů to tak totiž bývá. A možná ani tady vás nepřekvapíme. Ačkoliv různé zdroje odhadují, že tento zvyk je relativně moderní záležitostí, jiní odkazují dále do historie – konkrétně do 16. století.

cukrovi_pernicky_vanoce_2013

První cukroví ale rozhodně nemělo takovou podobu, jakou známe dneska. Dříve se z ovoce vyráběly vánoční figurky, se kterými si děti mohly hrát a později je zbaštit. Cukroví se také dříve peklo proto, že lidé věřili v jeho ochranářskou funkci. Vánoční laskominky totiž chránily rodinu a celé hospodářství před temnými silami. Jednotlivé druhy cukroví bývaly také opředeny celou řadou mýtů, rituálů a pověr.

Tak třeba vykrajovaná zvířátka měla chránit ta živá ve stájích a kravínech, aby se jim dobře dařilo, rodila zdravá mláďata a hospodáři z nich měli velký užitek. Kolečka byla zase symbolem slunce, věšela se na domy, aby si rodiny zajistily štěstí, a na ovocné stromy, aby se zaručila hojná úroda do příštího roku. Připálené cukroví naopak znamenalo neštěstí a smrt.

Zajímavé také bylo, že cukroví se smělo péct jen z mouky pocházející z vlastní úrody. To kvůli tomu, aby si hospodář pojistil, že i v příštím roce přijde hojná úroda. Při zadělávání se těsto otíralo z rukou o stromy, aby přinesly v následujícím období hodně plodů. A přebytečná voda z těsta se slévala do krmení, aby krávy i nadále vydatně dojily.

Cukroví v dnešním slova smyslu se začalo péct až během 19. století, ale bylo výsadou jen těch nejbohatších vrstev. Do cukroví se tehdy přidávalo i vzácné koření. Chudší lidé pekli z toho, co zrovna měli po ruce. Proto se v receptech objevoval třeba i česnek a pepř, což si dneska umíme jen těžko představit. Věděli jste například, že pepř byl hlavní ingrediencí perníčků, podle něhož jejich název vlastně vznikl?

Tak dobrou chuť! 🙂

Fotografie: autor fotografie: Marek Blahuš výtvarné zpracování perníčků: Jana Blahušová – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30313938

Autor: Lucie Hušková

Sdílet příspěvek na

Odeslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *