Vánoční tipy: jedlé dárky pro všechny gurmány

Vánoce už jsou skoro tady, a jestli přemýšlíte, co nadělit vašemu gurmánovi pod stromeček, máme pro vás několik DIY tipů. Podmínkou je, abyste rádi trávili čas v kuchyni. Ale nebojte, tyhle dárky jsou hotové raz dva a téměř bez námahy. Stačí nakoupit pěkné skleničky, přidat cedulku s věnováním a dárek od srdce je na světě. Úspěch zaručen!

Ochucená sůl

Ideální na maso i jen tak na chleba s máslem. Ochucená sůl je navíc skvělý univerzální dárek, pokud nevíte, co věnovat, ale zároveň chcete překvapit něčím originálním.

toskansko2016-2

Budete potřebovat:

100 g hrubozrnné soli (např. mořské, himálajské, uzené, lávové – koupíte ji třeba v Koření od Antonína)
2 lžičky kuliček růžového pepře
2 lžičky plátkového sušeného česneku
4 snítky tymiánu
3 snítky rozmarýnu
2 snítky oregana
1 snítku šalvěje
kůru z 1 citrónu

Z nachystaných surovin vyrobíte tři druhy ochucené soli. Každý druh připravujte samostatně. Sůl nasypte do pánve s nepřilnavým povrchem, zlehka zahřejte a dejte bokem. Do ještě teplé soli vmíchejte bylinky.

Do mořské soli přidejte lehce podrcený růžový pepř, česnek a tymián. K uzené soli se skvěle hodí otrhané jehličky rozmarýnu a citrónová kůra. Lávová sůl vytvoří dokonalou kombinaci s oreganem a šalvějí, kterou nakrájejte na nudličky.

Sůl naplňte do skleniček nebo mlýnků a uzavřete. Bylinky se díky zahřátí v soli samy dosuší.

Adventní sirup

Nic nenavodí vánoční atmosféru lépe než tenhle sirup. Kombinace lehce kyselého ibišku a perníčkového koření je dokonalá a chutnat vám bude jako limonáda i na přilepšenou v horkém čaji.

Na 1,5 litru budete potřebovat:

¾ hrnku sušených květů ibišku
1 kg třtinového cukru
1 lžíci kyseliny citrónové
3 svitky skořice
3 hvězdičky badyánu
2 hřebíčky

Uvařte 1 litr vody. Jakmile voda vře, vsypte do ní kyselinu citrónovou. Nechte trochu vychladnout a dejte louhovat ibišek s kořením alespoň na 5 hodin, ale s klidným svědomím ho můžete nechat stát až do druhého dne. Jakmile je výluh dostatečně silný, přeceďte ho do dalšího hrnce, přidejte 1 kg cukru a zahřívejte. Sirup se nemusí vařit, bohatě stačí, když ode dna začnou stoupat drobné bublinky. V tu chvíli máte hotovo.

Mezitím si vysterilizujte láhve. Uvařte vodu ve varné konvici, nalijte ji do lahví a nechte 10 minut stát. Poté slijte a sirup plňte ještě do horkých lahví. Obraťte je dnem vzhůru a nechte vychladnout.

toskansko2016-1

Domácí hořčice

S tímhle dárkem překvapíte hned dvakrát – poprvé, až ho obdarovaný rozbalí, protože tohle opravdu nečekal, a podruhé, až ochutná, protože nečekal, že bude tak dobrá.

Na 400 ml budete potřebovat:

100 g žlutých hořčičných semínek
150 ml jablečného octa
150 ml bílého vína
2 lžičky mořské soli
4–5 snítek estragonu

V misce smíchejte hořčičné semínko, ocet, víno a sůl a nechte 3 dny zrát v chladu. Třetí den otrhejte lístky estragonu a nakrájejte je nadrobno. Směs s hořčičným semínkem dejte do mixéru, přidejte estragon a rozmixujte do požadované konzistence. Záleží na vás, zda budete chtít hořčici úplně hladkou a jemnou nebo v ní necháte nerozmixované kousky. Pokud je hořčice moc hustá, můžete ji zředit trochou převařené vody. V uzavřené skleničce vydrží v lednici nejméně měsíc.

Foto: Lenka Kenjová

Autor: Lenka Kenjová

Sdílet příspěvek na

Odeslat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *