Zmrzlina: kde najdete tu nejlepší v Brně?

Léto bez zmrzliny je pro mě něco jako zima bez sněhu. Musím přiznat, že v posledních letech, obzvlášť od té doby, co bydlíme v Brně, je blátivá zima smutnou realitou, ale to na situaci nic nemění. Zmrzlina k horkému létu prostě patří. A v rozpálených ulicích Brna prostě bodne.

Pokud máte mlsné jazýčky a nespokojíte se jen tak s nějakou točenou zmrzkou z prášku na rohu, mám pro vás pár tipů, kam si zajít v Brně na poctivý nanuk nebo kopečkovou.

Božský kopeček

Božský kopeček, Zelný trh

bozskykopecek

Tohle roztomilé modré autíčko nejčastěji potkáte na Zelném trhu. S nápadem zmrzlinového auta přišli v cukrárně Tutti Frutti. Zmrzlinu si vyrábí sami z hromady dobrého a zralého ovoce. Vybírat můžete až z osmi příchutí a každý den mají v nabídce jiné. To už je dobrý důvod, abyste se stali pravidelnými zákazníky. Já už jsem ochutnala mango, pražený kokos a mým favoritem je kiwi s bazalkou, které vyhrálo i první místo na Prague Ice Cream Festivalu.

Cena kopečku 20 Kč / speciál 30 Kč

Kavárna Praha

Kavárna Praha, Husova 535/18

praha

Jestli váháte, kam se stavit na nanuk, tak určitě do Prahy! Kavárna Praha leží v centru dění a zároveň na jejím nádvoříčku najdete požadovaný klid v ruchu velkoměsta. Nanuky do Prahy dodává Klarelia. A jsou to opravdu poctivé domácí nanuky, ve kterých najdete kousky oříšků nebo ovoce. Nutno přiznat, že v nanucích bývají občas i kousky ledu, ale pro mě osobně je to jenom drobná vada na kráse. Nanuky od Klarelie můžete občas potkat i na některém z brněnských foodfestivalů. V nabídce bývají čtyři druhy.

Cena za nanuk okolo 40 Kč

All in fresh

All in fresh, Česká 31

Také All in fresh se může pochlubit zmrzlinou vlastní výroby. Prodají vám ji z malého okýnka pod hodinami na České. Při sběru materiálu na článek jsme vyzkoušeli avokádovou zmrzlinu s Baileys a kokosovou. Nutno přiznat, že zrovna tyhle dvě příchutě nás nijak nenadchly. Příště vyzkouším nějakou ovocnou, která má mít 75% podíl čerstvého ovoce.

Cenu za kopeček si bohužel nepamatuju přesně, ale odhaduju to na 20-30 Kč

Zmrzka na České

Cukrárna Diana, Česká 241/25

zmrzkanaceske

Cukrárně Diana nikdo snad jinak neřekne. Pokud preferujete velký výběr před řemeslným zpracováním, je to pro vás to pravé místo. Zmrzlina je opravdu velice dobrá, sice z ní občas kromě smetany, žloutků, ovoce a cukru ucítíte občas i něco navíc, ale ve výsledku to zas až tak nevadí. Zkuste třeba kombinaci mascarpone a jahodové.

Cena kopečku okolo 15 Kč

MunGo nanuky

Zdraví s chutí, nám. Svobody 702/9

mungo

Brněnská polévkárna MunGo rozšířila v létě svůj sortiment o nanuky. O prázdninách si dopřávají zasloužený odpočinek, ale jejich nanuky můžete koupit všude možně po Brně. Na výrobu nanuku jim stačí pouhé čtyři složky. A těmi jsou jenom ovoce, jablečný mošt nebo kokosové mléko. Nic jiného v nich nehledejte, protože to prostě nenajdete. Žádné přidané cukry, konzervanty, ani barviva. Otestovala jsem příchuť exotic a už teď se těším, až ochutnám piňa coladu.

Cena za nanuk 38 Kč

Rawito nanuky

Zdraví s chutí, nám. Svobody 702/9

rawito

Jak už jméno napovídá, jde o raw nanuky. Všechny suroviny v nich použité jsou rostlinného původu v bio kvalitě a zpracované při max. teplotě 42°C. Nanuky mají hutnější konzistenci a jsou obalené v čokoládě, což mně osobně vůbec nevyhovuje. Ze všech otestovaných zmrzlin nám tahle připadala nejméně sladká. Což po všech těch ochutnávkách vůbec nebylo na škodu. Raw nanuky vyrábí v Praze a koupíte je ve zdravých výživách. Třeba ve Zdraví s chutí na náměstí Svobody. Mimochodem tam pořídíte i MunGo nanuky.

Cena za nanuk okolo 50 Kč

To jsou moje tipy, kam si můžete zajít v Brně na dobrou zmrzlinu. Většinu z nich si prodejci vyrábí sami. Všechno z poctivých a kvalitních surovin bez dalších konzervantů nebo barviv. Je moc dobře, že nám v Brně kromě kaváren a bister s domácími dortíky, poctivými jídly a kvalitní kávou vznikají i podniky s kvalitní zmrzlinou. Ona totiž zmrzlina není jenom to, co si koupíte na špejli v supermarketu. Pomozte tuhle osvětu šířit i mezi své přátele a známé!

Foto: Lenka Kenjová

Autor: Lenka Kenjová

Sdílet příspěvek na